Bioretention Pond Installed at Piedmont Park

Construction at the Piedmont Park Maintenance Facility is nearing completion.  This LEED pending project embraces many tenants of sustainable design and construction including porous parking, the use of light colored hardscape material to reduce the heat island effect and an ecological approach to stormwater treatment.  The bioretention pond (pictured above) is designed to treat stormwater pollutants from the building roof and adjacent hardscape.  Runoff is directed to this vegetated basin where engineered soil filters sediment, soil-bound microbes break down contaminants and plants work to process pollutants through their natural cycles.  Breedlove Land Planning has designed over a hundred such bioretention cells throughout the Atlanta region.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s